Aivars Lapšāns

Aivars Lapšāns

Muzikālā grupa Ferrum

1987. gadā Ferrum ieraksta dziesmu Dzērvenīte, kuru, vieni no pēdējiem, iesniedz Mikrofonu aptaujai un mēneša laikā tā ierindojas „Mikrofona aptaujas 87” 6. vietā, starp tādām grupām kā Pērkons, Turaidas Roze, Remix, Jumprava, Eolika, Opus Pro u.c.
Ferrum dibināta 1985. gadā, grupa uzskatāma kā vieni no pirmajiem metāla mūzikas celmlaužiem Latvijā.
Grupas Ferrum sastāvā nemainīgi mūziķi – Aivars Lapšāns, Andris Šīrants, Arkādijs Nikitins, Gints Klūga un Edmunds Vestmanis.

Tā kā grupas repertuārā bija pret padomju varu vērstas dziesmas, tad diemžēl pret grupu sākās dažāda veida represijas. Grupa sadarbojās ar nesen no cietuma iznākušo politieslodzīto Valdi Atālu. Pēc gada, pagrīdē – Rīgas arhitektu nama zālē, grupa koncertēja kopā ar jauno Krievijas kulta grupu Kino. Zāle bija stāvgrūdām pilna. Kaut arī Ferrum un Kino spēlēja atšķirīgus mūzikas stilus, mūziķus vienoja protesta kultūras forma pret komunistisko iekārtu. Tādā veidā vēl vairāk sakarsējot atmosfēru komunistisko pārraugu midzenī.
Tomēr, kad grupa 1987. gadā ierodas uz Mikrofona aptaujas ģenerālmēģinājumu Sporta pilī, tā netiek nosaukta un uzaicināta uz skatuves. Grupa no saraksta izsvītrota kā grupa, kas aktīvi aģitē par Latvijas brīvību. Tomēr kad grupas līderis Aivars Lapšāns jau ir izgājis no Sporta pils, viņu pasauc atpakaļ un brīnumainā kārtā grupai atļauj uzstāties Mikrofona aptaujas koncertos. Tādā veidā izvairoties no briestošā skandāla, kas jau izraisījās ar Ulda Stabulnieka dziesmu „Tik un tā” vienas balss pārsvaru. 1988. gadā grupa ieraksta pirmo dziesmu heavy metal stilā Latvijas radio studijā. Dziesma „Dūmu zvērs” tika vērsta pret milzīgajiem dūmu izmešiem Rīgā. Diemžēl čekas darbinieki izdzēš grupas ierakstu un Ferrum izbeidz cīnīties par savu publicitāti ierakstu veidā.
Grupai tiek liegtas uzstāšanās iespējas ārpus Cēsu rajona. Kaut gan grupa bieži vien to pārkāpa. Ferrum dziesmas bija tik iespaidīgas, ka Cēsīs jaunatne bieži vien dienas laikā dziedāja tās pilsētas ielās. Populārākie hīti bija: „Latvijas zelts – brīvība zelts”, „Gaujas ozoli”, „Čelindžers”, „Drūma diena”, „Skaudība”, „Dzērvenīte”, „Kaija”, „Vēl tu nāc”, „Rudzu puķes”, „Ar dzelzi”, „Vēja runa”, „Mūris, Aukstums”, „Vētra”… Tas, ka grupa ir devusi pievienoto vērtību latviešu zelta dziesmu fondam, izsaka fakts, ka dziesmas Dzēvenīte un vēlāk E. Vestmaņa ierakstītās dziesmas Kaija, vietnē Youtube.com ieņem vadošās vietas noklausītāko dziesmu sarakstā starp tā laika ierakstiem.
Grupas mēģinājumu bāzes vieta bija Cēsu RCP klubs, grupu finansiāli atbalstīja Cēsu rajona Straupes pagasta Ļeņina kolhozs. Ferrum grupai vismaz bija sava mēģinājumu zāle, tādas diemžēl nebija Pitam Andersonam un gadījās, ka Pits Andersons brauca uz Cēsīm pie grupas Ferrum pie aparatūras mēģināt savu rokenrola repertuāru. Un gadījās, ka šīs vienības, kaut atšķirīgā stilā koncertēja kopā.